De wereldkampioenschappen atletiek voor doven en slechthorenden werd van 18 tot 23 juli gehouden in Taipei, Taiwan. Eerste keer dat het WK Atletiek in Azië werd gehouden.

1e WK 2008 in Izmir, Turkije

2e WK 2012 in Toronto, Canada

3e WK 2016 in Stara Zagora, Bulgarije

4e WK 2020 in Lublin, Polen

Als gastheer voor 5e WK Atletiek heeft Taipei een onuitwisbare indruk achtergelaten. De organisatie van Taipei heeft het WK georganiseerd zoals het hoort. Het is van heel hoog niveau en had haast een niveau van bijna perfectie. De weersomstandigheden waren extreem en zwaar voor de atleten. Door hoge temperaturen en vochtigheid moesten veel atleten zich aanpassen. Gelukkig waren de atleten professioneel genoeg om te doen. Zo ook onze Elaine den Exter. Goede voorbereidingen gehad in Nederland en Zwitserland. Alleen het weer in die 2 landen waren anders dan in Taiwan.

Eerst werd op 17 juli de openingsceremonie gehouden. Na toespraken van prominente personen volgde er een vlaggenparade. Elaine mocht namens Nederland de vlag dragen. Hopelijk dat in de toekomst meer atleten erbij komen. Dat gaat KNDSB samen met Atletiekunie proberen te realiseren. Yutaka Osugi heeft namens ICSD het WK geopend.

Elaine is een echte atlete voor sprintonderdelen, en vooral 100m. Het is dan ook haar favoriete onderdeel. Alle kampioenen waren present en dat maakt het toernooi heel mooi. Op 19 juli moest er eerst een halve finale gelopen worden. Om naar de finale te mogen gaan moest Elaine bij eerste 3 komen of anders bij 2 tijdsnelsten. Start was goed en haar loop was zelfs ook uitstekend en liep gewoon met gemak naar 12.12s en als 1e gefinisht. Pamera Losange uit Frankrijk liep andere halve finale en voor haar was het makkelijk genoeg om een kampioenschapsrecord te verbreken met 11.80s. 12 jaar oude record uit de boeken gelopen. Helaas werd Pamera onwel geworden en door haar coach naar het hotel gebracht.

In de callroom vroegen finalisten al af waar topfavoriete Pamera Losange is gebleven. Dit had wel invloed op concentraties bij atleten. Ineens is de weg naar een wereldtitel gewoon open. Dat wordt schakelen. Bij 1e start maakte Europees kampioene Tessa Lange een valse start en meteen gediskwalificeerd. Na 2e start ging Oceana Brown als snelste weg en gingen Elaine en Katsiaryna Zhurbenkova meteen achter haar aan en halverwege de race kwamen ze voorbij en was het doorbijten tot de finish. Zhurbenkova prolongeerde de wereldtitel verrassend en Elaine werd op het laatst net voorbij gelopen door nieuwe talent Nikolett Gal uit Hongarije. Toch is Elaine zeer trots, want ze heeft een medaille. Dat was haar doel ook.

Vriend van Elaine, Kim Lenoir uit Zwitserland keerde na 5 jaar weer terug in de internationale dovensport. Ook staat hij in de finale en verrassend liep hij in een ongunstige baan naar 2e plaats met een verschil van 0.01s op nummer 3. Er moest zelfs een fotofinish aan pas komen voor nummer 3, want 4 en 5 hadden hetzelfde tijd. Uiteindelijk werd Eric Gregory uit Verenigde Staten 3e, maar hij was de favoriet op 100m. Het werd een memorabele avond voor Elaine en haar vriend Kim.

Na 1 dag rust volgt 200m op het programma voor Elaine. Het was geen verrassing dat Elaine ingedeeld was met sterkere loopster o.a. Pamera Losange. Gewoon een goede start maken en doorlopen om bij eerste 3 te eindigen om te plaatsen voor de finale. Dat ging verrassend wel goed. Pamera Losange liep met een prachtige stijl naar een kampioenschapsrecord. En zo 16 jaar oude record verbroken. De finale is de volgende dag.

Voor de finale was Elaine ingedeeld op baan 7. Op zich niet ongunstige baan, maar je hebt slechts 1 loopster voor je. En laat dat nou Delia Gaede uit Duitsland zijn. Elaine heeft wederom bewezen een snelle starter te zijn, maar Oceana Brown was de snelste. Pamera Losange en Delia Gaede hadden een beroerde start. Zoals we al eerder hebben gezien, liep Pamera gewoon goed door en liet een enorme gat achter voor de rest van de veld. Elaine was in verwikkelde strijd met Katsiaryna Zhurbenkova maar moest haar uiteindelijk laten gaan en ineens kwam Delia ook langszij. Wederom bood de lengte van Delia een voordeel bij de finish. Zowel Elaine als Delia gelijk over de finish maar de borstkast van ene was eerder over de lijn en moest Elaine genoegen nemen met 0.01s verschil op nummer 3. Vorig jaar bij EK Atletiek verloor Elaine ook op 0.01s van Delia Gaede op 200m. 4e plaats is ook niet slecht, maar een medaille winnen was leuker geweest.

De organisatie van het WK heeft gewoon geweldig georganiseerd. Het WK is nagenoeg volgens het regels van World Athletics gedaan. Strakke regie en veel live gefilmd. Er was daarom een echte WK-gevoel. Daarnaast vonden er dopingcontroles plaats. Kosten noch moeite gespaard voor bijna perfectie.

Hun website: World Deaf Athletics Championships 2024 & World Deaf Youth Athletics Championships 2024 (deafsports.org.tw)

Elaine den Exter en teammanager Arjen Hoogerwerf zijn fondsen dankbaar dat deelname gerealiseerd kon worden. Zonder hun steun was het niet mogelijk geweest.