Tussen 18 juli en 30 juli vinden de 23ste Summer Deaflympics plaats in Samsun, een snel groeiende havenstad in Turkije met meer dan een half miljoen inwoners. Naar verwachting doen er 4300 atleten mee, waaronder een team uit Nederland. De Voorbereidingscommissie Deaflympics reageert met dit persbericht op de huidige ontwikkelingen in de politieke relaties tussen Nederland en Turkije.
Huidige situatie
Het zal niemand ontgaan zijn dat de gebeurtenissen uit het afgelopen weekend de politieke relatie tussen Nederland en Turkije op scherp heeft gezet. De spanningen zijn het gevolg van de campagne die Turkije in Europese landen voert voor zijn referendum in april over een grondwetswijziging die meer macht geeft aan de Turkse president. Door de burgeroorlog in Syrië en de gewapende strijd tegen ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië) en de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) is tevens de noodtoestand van kracht in Turkije.
Bezoek aan Samsun afgelopen februari
Halverwege februari waren Toine Vos, Chef de Mission en Robert Klaassen, assistent Chef de Mission aanwezig op de tweede bijeenkomst voor alle Chef de Missions uit de deelnemende landen. Hier hebben zij de stad Samsun en de wedstrijdlocaties verkend. Sommige sporthallen zijn nog in de bouwfase, maar naar verwachting is alles in mei gereed. Zowel Toine als Robert hadden een goed gevoel bij de organisatie van de Deaflympics.
Toine: “Turkije is bezig met het organiseren van de beste Deaflympics ooit. De veiligheid wordt op verschillende niveaus georganiseerd. In juli bij onze tussenlanding in Istanbul, is er een prioriteit behandeling bij de paspoortcontrole. Hierdoor kunnen we versneld doorstromen naar onze volgende vlucht. De afstanden tussen het vliegveld, de hotels en de wedstrijdlocaties zijn klein. Onze indruk, en die van de andere Chef de Missions, is dat Samsun veilig is.”
Invloed huidige ontwikkelingen op deelname Deaflympics
De Rijksoverheid schrijft op 13 maart op zijn website:
Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Vooral op sociale media worden zeer kritische uitlatingen over Nederland en zijn inwoners gedaan. De Turkse minister-president verklaart dat dit geen invloed heeft op bezoekende Nederlanders. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/turkije
De noodtoestand in Turkije heeft tot op heden geen invloed op de deelname van het Nederlandse team aan de Deaflympics. Samsun bevindt zich niet in de onveilige gebieden, hoewel in het hele land een verhoogde kans is op terroristische aanslagen. Ook het bezoek aan Samsun vorige maand gaf ons het gevoel dat de veiligheid goed geregeld werd. De huidige politieke spanningen tussen Nederland en Turkije baren ons uiteraard zorgen, maar zijn nog geen reden tot terugtrekking van de Deaflympics.
Beslissing deelname Deaflympics
De veiligheid van onze atleten en staf staat voorop. We volgen de situatie op de voet en onderhouden nauwe contacten met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Turkije. Op dit moment is de situatie nog aanvaardbaar voor deelname aan de Deaflympics. Mochten de omstandigheden in negatieve zin veranderen, dan zal een eventuele terugtrekking met de grootst mogelijke zorg en in overleg met de atleten en de KNDSB besloten worden. We houden jullie op de hoogte!
Team Voorbereidingscommissie Deaflympics
Toine Vos – Chef de Mission
Robert Klaassen – Assistent Chef de Mission
Elisa Ostet – PR
Erika Bloemkolk – Tolk Nederlandse Gebarentaal
Meriël Blom – Medische zaken