Vandaag begint atleet Ton Vlasveld aan Deaf Masters Orienteering World Cup in Zweden. Oriëntatielopen, wat is dat?
Oriëntatieloop (of Oriënteringsloop[1]) is een loopsport waarbij met kaartlezen zo snel mogelijk een omloop wordt afgelegd; individueel of in groepsverband (estafette). Een omloop is een af te leggen route op de kaart: vanaf de start komt de deelnemer via de gemarkeerde punten bij de finish uit: de route tussen de punten mag de loper zelf uitstippelen. Per leeftijd en geslacht zijn er aparte omlopen die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad bieden. Oriëntatielopen wordt hardlopend of wandelend gedaan, maar er zijn ook andere vormen mogelijk, zoals wedstrijden op ski’s of de mountainbike. Tijdens de wedstrijden wordt de tijd opgenomen en gebruiken de deelnemers een speciaal vervaardigde kaart (oriëntatiekaart) en een kompas om door een gebied te navigeren. De route langs de controlepunten wordt tot de start geheimgehouden, deelnemers starten met vaste intervallen en de deelnemers worden individueel geklokt. Voor de uitslag wordt gekeken wie de juiste controlepunten in de juiste volgorde het snelst heeft aangedaan.
Bron: Oriëntatieloop – Wikipedia
Het is geen grote sport in Nederland, maar wordt veelal beoefend in Scandinavische gebieden en Oostbloklanden. Oriëntatielopen is een erkende sporttak en valt onder International Orienteering Federation en is lid van IOC. Doordat deze sporttak door vele sporters met auditieve beperking worden beoefend bestaat dit sporttak al heel lang bij ICSD (sinds 1997) en EDSO (sinds 1988).
Namens KNDSB Minor OL doet Ton mee aan alle onderdelen. Ook estafette maar met lopers van andere clubs. Het is een zeer uitdagende en mooie sport! Geïnteresseerd in sporttak Oriëntatielopen, neem contact op met Arjen Hoogerwerf via arjen.hoogerwerf@kndsb.nl. Dan zal hij geïnteresseerden in contact brengen bij Ton Vlasveld voor verdere informatie.
WK Orientatielopen en Deaf Masters World Cup is te volgen via: